WEB 3.0 NEDİR?

Web 3.0 terimi, Ethereum kripto para birimi kurucu ortaklarından Gavin Wood tarafından 2014 yılında ortaya atıldı. O zamandan bu yana, yeni nesil internetle ilgili her şeyi kapsayan bir terim haline geldi. Web 3.0, merkezi olmayan ve eşten eşe kullanılabilen bir internetin blok zincir tabanlı bir versiyonudur. Makine öğrenimi ve yapay zeka temelli internet teknolojilerini içerir.

Blok zincir teknolojisiyle akıllı web siteleri ve uygulamaları oluşturmayı hedefler. Günümüzde Web 2.0 sistemi kullanılmaktadır. Web 3.0’ın tercih edilme nedeni, merkezi olmayan bir yapıya sahip internetin insanların önemli verilerini ve gizliliklerini koruyarak kullanılmasını sağlamasıdır.

Web 3.0’da geliştiriciler genellikle tek bir sunucuda çalışan veya verilerini tek bir veritabanında depolayan uygulamalar yerine kullanıcı verilerini, açık bir şekilde erişilebilen akıllı sözleşmeler ağı aracılığıyla korur. Bu sözleşmeler, merkezi olmayan bir ağın blok zincirinde düğümler tarafından kontrol edilen bir şekilde depolanır.

WEB 3.0 NASIL ÇALIŞIR?

Mevcut durumda internetin merkezileşmesi hakimdir ve bu yapıdan kaynaklanan eksiklikler, Web3’e geçişi teşvik etmektedir. Web 3.0, verilerin kullanıcılar arasında paylaşıldığı merkezi olmayan bir web yaratmayı amaçlar, bunun yerine verilerin merkezi şirketlere veya kuruluşlara ait olmasını engeller.

Web3.0’da, kripto para birimleri ve NFT’leri destekleyen blok zinciri teknolojisi kullanılır. Blok zinciri, dağıtılmış bir defter veya veritabanını paylaşan bir düğüm ağıdır. Düğümler, tüm zincir işlemlerinin ve olaylarının değişmez bir kaydını tutarak ağı güvence altına alır. Sonuç olarak, blok zinciri teknolojisi, Web 2.0’da olduğu gibi verileri büyük sunucularda merkezileştirmek yerine Web 3.0’da merkeziyetsiz bir şekilde tutmayı hedefler.

Web 3.0, kişiselleştirilmiş bilgileri hızlı bir şekilde sunmak için yapay zeka ve makine öğrenmesi tekniklerinden yararlanır. Daha akıllı algoritmaların ve Büyük Veri analitiğinin geliştirilmesi, makinelerin içerikleri sezgisel olarak anlayabilmesini ve kişiye özgü önerilerde bulunabilmesini sağlar.

WEB 3.0 ÖZELLİKLERİ

Semantik web, çevrimiçi teknolojileri geliştirerek kullanıcıların kelime anlamlarını anlama yeteneklerine dayalı olarak materyal oluşturmasını ve paylaşmasını sağlayan, ilişkileri kurabilen anlamsal veriler üzerine odaklanan bir yaklaşımdır. Yapay zeka, Büyük Veri ve daha fazla bilgi üzerinde çalışma yeteneği sayesinde web üzerinde yazılanları daha iyi anlamaya başlamış ve bu bilgileri sezgisel olarak sunmaya başlamıştır.

Web 3.0, semantik web ve doğal dil işleme tabanlı teknolojilerin yardımıyla, makinelerin bilgileri insanlar gibi anlamasını sağlayacaktır. Ayrıca, veri ve algoritmaları kullanarak insan öğrenmesini taklit eden ve doğruluğunu artıran bir yapay zeka alt kümesi olan makine öğrenimini de kullanacaktır.

Web 3.0’da, üç boyutlu tasarım web sitelerinde ve hizmetlerde sıkça kullanılmaktadır. 3D grafikler, müze turlarında, bilgisayar oyunlarında, e-ticarette, coğrafi ayarlarda ve diğer uygulamalarda kullanılmaktadır.

Web 3.0, Web 2.0’nin birçok dezavantajını ortadan kaldıracaktır. Bilgi, anlamsal meta veriler sayesinde Web 3.0 ile daha iyi bağlantılı hale gelir. Sonuç olarak, kullanıcı deneyimi, erişilebilir tüm verilerden yararlanan yeni bir bağlantı düzeyine ilerler. Ubiquity ise her yerde, özellikle aynı anda olma veya olma yeteneği olarak tanımlanır.

Web 3.0, interneti herkesin her yerden her zaman erişebileceği bir hale getirerek bir adım daha ileri taşımaktadır. Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi sayesinde birçok yeni akıllı cihaz ortaya çıktığından, internete bağlı cihazlar sadece bilgisayar ve akıllı telefonlarla sınırlı kalmayacak.

Web 3.0’ın Avantajları

Avantajlar:

  1. Veri güvenliği açısından, son kullanıcılar veri şifrelemesinden en çok faydalanacaktır. Bu, kullanıcıların verilerinin güvende olduğunu ve yetkisiz erişimlere karşı korunduğunu sağlar.
  2. Merkezi olmayan veri depolama sayesinde kullanıcılar her durumda verilere erişebilirler. Sunucu çöktüğünde bile kullanıcılar birden fazla yedeğe sahip olacakları için verilerine erişmekte sorun yaşamazlar.
  3. Veriler herhangi bir yerden ve herhangi bir cihazdan erişilebilir hale gelecektir. Kullanıcılar istedikleri zaman ve istedikleri cihazdan verilere ulaşabileceklerdir.
  4. Web 3.0, daha akıllı yapay zeka sistemlerinden faydalanarak ve müşteri verilerine dayanarak belirli kitlelere daha iyi hedeflenmiş reklamlar sunmayı hedefler. Bu, reklamların daha kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici olmasını sağlar, kullanıcılar için daha iyi bir reklam deneyimi sunar.