Ethereum Merge (ETH 2.0) Nedir?

Ethereum, en popüler ikinci nesil bir blok zinciridir. Bu blok zincirde üretilen para birimine Ether denir. Ethereum, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) oluşturmasına ve dağıtılmasına olanak sağlayan, eşler arası bir ağ oluşturan ve akıllı sözleşmelerin geliştirilmesinde kullanılan merkezi olmayan bir blok zincir platformudur. 

Ethereum Merge yani birleştirme, Ethereum’un mevcutta kullanılan yürütme katmanı Mainnet’in yeni hisse kanıtı (PoS) konsensüs katmanı olan Beacon Zinciri ile birleşmesidir. Merge, Ethereum için iş kanıtına (PoW) son verecek ve hisse kanıtına (PoS) geçişi sağlanmış olacak. Bu birleştirmeyle yoğun enerji gerektiren madencilik ihtiyacı ortadan kaldırıldı. Bunun yerine yoğun enerjiye  ihtiyacın olmadığı, blok zincirindeki blokların üretimini, doğrulaması, bloka eklenme süreçlerini madenciler yerine doğrulayıcıların ağa stake edilmiş yani kitlenmiş token kullanılarak güvence altına alınması sağlandı

Kullanıcılar bir blok oluşturma hakkı kazanmak için ETH’lerini bir kenara koyarak veya “stake ederek” bunun taahhüttünde bulunurlar. Stake ettiği ETH’ye göre kullanıcılardan doğrulayıcı seçilir. Doğrulayıcı olmak için en az 32 ETH hisseye sahip olmak gerekir. 32 ETH’yi karşılayamayanlar, ödüllerin bir kısmından yararlanmak için ETH’lerini bir havuzda stake ederek ağa katkıda bulunabilirler. Her doğrulayıcı ne kadar çok ETH stake ederse, doğrulayıcının blok üretmesi o kadar fazla olur. Doğrulayıcılar herhangi bir işlem gücü gerekmeksizin blokunu doğruladıktan sonra, diğer katkıda bulunanlar blokun geçerli olduğunu doğrular. Yeterli doğrulama yapıldığında, ağa yeni bir blok eklenir ve ödüller, her doğrulayıcının hissesiyle orantılı olarak ETH olarak dağıtılır. 

Slashing: Ethereum 2.0’ın fikir birliği mekanizması, ağa yapılan saldırıları önlemek için tasarlanmış birkaç kurala sahiptir. Bu kuralları ihlal ettiği tespit edilen herhangi bir doğrulayıcı için yaptırım uygulanacaktır. Bir doğrulayıcı kötü niyetli bir işlemi onaylarsa tüm hisselerini kaybedebilir. Ağa herhangi bir kötü müdahalede bulunmak isteyen doğrulayıcılar tespit edilir. Tespit edilen doğrulayıcıya slashing yapılır. Slashing, bir doğrulayıcının stake ettiği varlıkların önemli bir kısmının kaldırılarak o doğrulayıcının ağdan men edilmesine verilen isimdir. PoS protokolleri tarafından zararlı davranışlardan kaçınmak ve doğrulayıcıları daha sorumlu kılmak için kullanılan bir mekanizmadır. 

İş kanıtı (PoW) : Blok oluşturucularına madenci denir. Madencilerin blok üretmek için karmaşık matematik problemlerini çözmesi gerekir. Karmaşık problemi ilk çözen madenci önceden belirlenen ödüle sahip olmuş olur. Ortalama yeni bir blok üretim süresi 12 saniye ile 14 saniye arasındadır. Bu işlemleri yaparken yüksek enerji gerektiren bilgisayarlar kullanılır.

Hisse kanıtı (PoS): Madencilik işlemlerini doğrulamak için bir sonraki bloku kimin doğrulayacağına karar veren bir konsensüs algoritmasıdır. Bu doğrulamayı, yapanlara doğrulayıcılar denir. Doğrulayıcılar, ellerinde ne kadar büyük bir hisseye (coin miktarı) sahipse ona göre seçilir. Bu doğrulayıcılar, blok oluşturmak ve doğrulamak için tokenleri blok zincirine stake eder yani kilitler. Doğrulayıcılar stake ettikleri miktar üzerinden ödül kazanır. Doğrulayıcı bir blok ödülü almaz, bunun yerine ödül olarak ağ ücreti alır. Hisse kanıtı, enerji tüketimini gerektirecek bilgisayarlara gerek duymadığı için çevre dostudur.

Beacon(işaret) zinciri: Faz 0 olarak bilinen Beacon zinciri 1 Aralık 2020’de piyasaya sürülen hisse ispatı blok zinciri ağıdır. Mainnet’e ayrı bir blok zinciri olarak oluşturuldu. Hisse ispatı konsensüs mantığının Ethereum Mainnet’te etkinleştirilmeden önce sağlam ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için oluşturuldu. Beacon zincri, PoS protokolünün tüm sürecini yöneten ve paralel zincirleri kontrol eden Ethereum PoS ağının denetleyicisidir. 

Beacon, başlangıçta Mainnet işlemlerini işlemiyordu.  Beacon Chain’in Mainnet ile birleştirilmesine karar verildikten sonra  Beacon Chain, yürütme katmanı işlemleri ve hesap bakiyeleri dahil olmak üzere tüm ağ verileri için işlem motoru haline geldi.

Ethereum Merge Neleri Değiştirecek?

Ethereum Merge, Ethereum blok zinciri üzerinde yapılacak bir protokol yükseltmesidir. Ethereum’un mevcut İş Kanıtı sistemini Hisse Kanıtı sistemine geçişidir. Bu birleşme ile birlikte:

1.  PoS, PoW’dan %99.95 daha az enerji kullanır. PoW’dan PoS’a geçişte enerji tüketimde çok büyük oranda azalma görünecek. Ethereum önemli ölçüde daha az karbon üretecek.

2.  Merge, ağın daha verimli, sürdürülebilir, kapsayıcı ve çevre dostu hale getirilmesi için tasarlandı.

3.  Pow’dan PoS’a geçişte madenciler yerine doğrulayıcılar gelecektir. 

4. Yüksek enerji gerektiren bilgisayarlar kullanılmayacağından enerji tasarufu sağlanacak. 

5.  Yüksek enerji gerektiren kripto madenciliği yerine Stake edilmiş ETH kullanarak ağı güvence altına alır. Stake edilen ethereum sayısı ne kadar çok olursa blok zincir o kadar güvenli olacaktır.

6. Pahalı ekipman ihtiyacı yoktur. Bir kullanıcı 32 ETH’ye sahipse doğrulayıcı olabilir.

Ethereum Merge’ten sonra Kripto Madenciliği

Merge sürecinde madenciler büyük oranda etkilenecek. Merge’ten sonra madenciler PoW ödülleri kazanamayacaklar. Bunun yerine doğrulayıcılar, kazançlarını PoS sistemine kilitlemeye başlayacaklar. Merge, sonrası madencilere ihtiyaç kalkıyor. Bu durumda madencilikte kullanılan pahalı ekipmanlar da işlevsiz hale gelebilir. Madenciler yerine doğrulayıcılar yerini alacak. 

Ethereum 2.0 için izlenecek yol haritası: 

The Merge : Proof of Work’ten Proof of Stake’e geçiş.The Surge  :  Mevcut Ağa getirilecek shard zincirleri Ethereum’un ölçeklenebilirliğini ve kapasitesini geliştirme yolundaki önemli bir aşama.

The Verge  : Ethereum Node’ları için veri depolamayı optimize eden Merkle kanıtlarına dayalı güçlü bir yükseltme.

The Purge  :  Veri depolama ile ilgilidir. Doğrulayıcılar için gereken sabit disk alanı azaltılacak, depolama düzene sokularak ağ tıkanıklığını hafifletilecek.

The Splurge  : Splurge ile birlikte 5 aşamalı yükseltme tamamlanacak. Önceki aşamalardan sonra ağın düzgün bir şekilde çalışması için önemli, çeşitli testler yapılacak.