Web 2.0 & Web 3.0

Web 2.0:

Web 2.0, internetin güncel halidir. Web 1.0 sadece okunabilir bir ortam sağlarken Web 2.0 hem okunabilir hem de yazılabilir bir ortam sağlamaktadır. İçerik üretimine odaklıdır. Kullanıcılar arasında bilgi alışverişini destekler. Web 2.0 merkezidir. Bloglar, wikiler ve sosyal medya gibi platformlar ile bilgi paylaşımını sağlamaktadır. Sosyal medyaya Facebook ve Twitter örnek verilebilir. Kullanıcılar bu platformlarda karşılıklı olarak birbirleriyle etkileşim halindedir. Web 2.0, reklam odaklı gelir modelinin ortaya çıkmasına neden oldu. Büyük şirketler reklam karlarını artırmak için kullanıcı verilerini kullanarak  veya üçüncü taraflara bu verileri satarak verilerden bilgi kazanır.

Web 3.0:

Web 3.0, internetin merkeziyetsiz halidir. Web 3.0 eşten eşe olacak şekilde kullanılabilen, blok zincire dayanır. Makine öğrenmesi ve yapay zekaya dayanan internet teknolojisidir. Bu kavramlar Doğal Dil İşleme (NPL) ile birleştirildiğinde sonuçlar kullanıcı ihtiyaçlarına daha duyarlı hale gelmiş olur. Blok zincir teknolojisi ile akıllı web sitesi, web uygulamaları yaratılmak istenmektedir. Web 3.0, merkeziyetsiz yapısı sayesinde insanların kullanıcı içerik kontrolünden, önemli verilerinden, gizliliklerinden vazgeçmeden kullanılmasını sağlamaktadır.  Web 3.0’da geliştiriciler genellikle tek bir sunucuda çalışan veya verilerini tek bir veri tabanında depolayan uygulamalar oluşturmaz. Kullanıcıya ait veriler, açık bir şekilde kullanılabilen akıllı sözleşmeler ağı aracılığıyla korunacaktır. Bu sözleşmeler, düğümlerin kontrol edeceği merkezi olmayan bir ağın blok zincirinde saklanacaktır. 


Web 3.0 hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Web 2.0 & Web 3.0

  • Web 2.0’ın içerik okumaya ve yazmaya, Web 3.0’ın ise içerik Semantik Web odaklıdır.
  • Web 2.0 ile Web 3.0 arasındaki en temel fark aslında merkeziyetçilik kavramıdır. Web 2.0 merkezi bir yapıya sahiptir. platformlar merkez yetkililer tarafından yönetilir. Web  3.0 merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir.
  • Web 3.0’da ağ merkezi olmadığı ve tek bir otorite olmadığı için bir kullanıcının yaptıkları sansürlenemez.
  • Web 2.0’daki ödemeler para ile yapılır. Web3 ise işlemleri finanse etmek için kripto para kullanılır.
  • Web 2.0 şunları içerir: AJAX ve JavaScript, HTML5 ve CSS3. Web3.0, makine öğrenimi, derin öğrenme, semantik web ve merkezi olmayan teknolojileri destekler.
  • Web 2.0, podcastleri, sosyal ağ platformları, blogları, video sitelerini içerir. Web 3.0, AI ve makine öğrenimi destekli dApp’leri, sanal dünyaları içerir.

Web 2.0 & Web 3.0 Oyunlar :

Web 2.0 tabanlı oyunlarda oyuncuların büyük bir kısmı oyun içi öğelere fiilen sahip olmadan çok büyük miktarda para harcamaktadır. Web 2.0’ın sahip olduğu merkeziyetçilik nedeniyle, aldığınız oyun içi öğelere erişiminiz bir noktadan sonra şirket tarafından yasaklanabilir ve oyun içi öğeleri kaybetmiş olursunuz. Web 3.0, blockchain teknolojisinin oyun dünyasına entegre edilmesiyle bu durumun önlenmesini sağlamaktadır. Web3 tabanlı oyunlar, oyuncuların yenilikçi ve merkezi olmayan yollarla etkileşim kurmasını sağlar. Web 3.0 oyun, oyuncuların oyun içi dijital öğelere ulaşabileceği, bu öğelere sahip olabileceği adil sanal pazarlar sağlar. Web 3.0’da oyun içi öğeler oyun NFT’leri biçimindedir. Web 3.0, oyunun tüm yönlerini demokratikleştirir, oyun içindeki merkeziyetsiz yapısı ile oyunun ana gücü oyuncunun elinde olmuş olur. Bu sistemde kazanmak için oyna (P2E) mekanizması vardır. Oyuncular oyun içi öğeleri takas edebilir, oyunları oynarken bir yandan da kripto para kazanabilirler. Web 3.0 oyun, oyunların blok zincirinde barındırarak hacklenemez hale getirir. Oyun sürecini değiştirmek için oylama konsensüsüne dayanır ve ağda yer alan tüm oyuncular için eşit derecede erişilebilirlik sağlar. Bu sayede Web 3.0 ile yapılan oyunlar yüksek düzeyde şeffaflık içerir.